Kategoriler

    Geçmiş Aramalar

      Arama Önerileri

        Geçmiş Aramalar

          “Fütürizm” Metropol Modasını Etkisi Altına Alıyor

          10 Ağustos 2022

          Kelime olarak “gelecekçilik” anlamına gelen fütürizm akımının modaya uyarlanması 20. yüzyılın ortalarında İtalya’da ortaya çıkmıştır. “Fütüristik moda akımı nedir?” sorusunun cevabı ise en basit şekilde; modern sanat ve toplumsal hareketlerin birleştiği bir akım olarak nitelendirilen fütürizm, geleceğin değişimini ön görerek kıyafetlere bu tasarımı yansıtmak olarak açıklanabilir.
          Eskiyi tanımak, geleceği anlamak ve yenilikçi akımlara özel olarak yeni koleksiyonları uyarlamak bir ileri görüşlülük olarak değerlendirilebilir. Zamanla modayı etkisi altına alan fütüristik moda akımı, dinamizmi temel alarak özgün formları ve özgüveni ön plana çıkaran tasarımlarla dikkat çekmeyi başardı.
          Fütüristik moda akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak bilinen Pierre Cardin, bugün hala görebildiğimiz tayt, vatka ve maksi paltoyu hazır giyim sektörüne kazandırmıştır. Yeryüzündeki en iyi beş Fransız moda tasarımcısından biri olarak kabul edilen Pierre Cardin, “Henüz var olmayan bir hayat tarzı için, yarının dünyası için tasarlamak.” mottosuyla ün salmıştır.

          Pierre Cardin ve Fütüristik Moda Akımı

          Pierre Cardin cesur ve fütüristik tasarım anlayışıyla ilerleyen Fransız bir moda tasarımcısıydı. Cesur tavrı ise kendisini zamanın modern kumaşlarını yeni koleksiyonlarında kullanmaya doğru yönlendirdi. 1953 yılında çıkardığı kadın hazır giyim koleksiyonu ile başarı yakalayan Pierre Cardin, 1960 yılından sonra cosmos, astronomi ve geleceğe olan merakı ile dünya çapında bir üne ulaştı. 1960 yılında erkekler için de hazır giyim koleksiyonu oluşturarak kendi hitap ettiği kitleyi genişleten Pierre Cardin yenilikçi bir dünyanın kapılarını aradı. Moda dünyasının kurallarını baştan yazan Pierre Cardin, geçmişten günümüze kaliteli ve özgün tasarımlarını değerli kullanıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor.

          Belirsin geleceğin cazibesi…
          Belirsin geleceğin cazibesi…

          Fütüristik Giyim Tarzlarıyla Tanışın

          Filmlere ve kitaplara her dönem konu olan “gelecek” teması, insanoğlunda her zaman merak uyandıran bir olgu olmayı başarmıştır. Dinamizmin ön planda olduğu özgün tasarımlar kullanılarak oluşturulmaya çalışılan fütüristik giyim tarzı, teknolojinin de yardımıyla ilginç tasarımlarla karşımıza çıkmaya başladı.
          Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz kıyafetler, podyumda da karşımıza çıkmaya başladı ve gelecekte günlük giyim tarzımızın da içerisine girmesi bekleniyor. Bunun en temel sebebi olarak ise moda sektöründe başlayan gelenekten uzaklaşma ve her tasarımda bir yenilik sunma çabası olarak gösteriliyor.
          Yaratıcılığın sınırlarını geliştiren bu yaklaşım, yaşadığımız çağdaki teknolojik gelişmeler ve veri altyapısı sayesinde birçok moda yeniliğini ortaya çıkarıyor. Nano teknolojiye sahip kumaşlar, düşük ışık koşullarında parlayan kıyafetler, kırışmaya karşı dirençli ceketler, geri dönüştürülebilen moda tasarımları gibi birçok yenilik modernizm olarak yaşadığımız çağın içerisine entegre olmaya başladı.

          Yakın gelecekte deneyimleyeceğimiz dönüşüm şimdiden resmediliyor.
          Yakın gelecekte deneyimleyeceğimiz dönüşüm şimdiden resmediliyor.

          Fütüristik Moda Akımıyla Gelecek Bize Çok Daha Yakın

          Teknolojinin hızla gelişmesi ve akıllı giyim teknolojisinin üretilmesi, geleceğin bize çok daha yaklaşmasına sebep oldu. 21. yüzyılda kumaş teknolojisinin önceki dönemlere göre çok daha gelişmiş bir hâle gelmesi, 1960’lı yıllarda başlayan fütüristik moda akımının giyim tarzlarımız içerisine nüfuz etmesine olanak tanıdı.
          Fütüristik moda, geleceğe ait olan teknolojilerin kıyafetlere uyarlanması olarak basitleştirilebilir. Bunu ise tasarım ve teknoloji olarak iki yönde ayırabiliriz. Geleceğin çizgilerine sahip tasarımlar ve geleceğin teknolojisine sahip kumaşlar birleşerek fütüristik moda akımını oluşturuyor. Değişen bu moda anlayışı ise son kullanıcıların taleplerinde büyük değişiklere neden oluyor.
          Moda dünyasında inovasyon ve teknolojik bir devrimin yaşanması her dönem olduğu gibi mümkün olarak değerlendiriliyor. Her geçen gün kendisini değiştiren ve geliştiren moda endüstrisi, gelecekçi yaklaşımlara teknolojik gelişmeleri de ekleyerek “fütürist” tasarımları bizlere sunmaya devam ediyor. Pierre Cardin’in geleceği şekillendiren fütürist moda akımının öncüsü olması da ileri görüşlülüğünü bizlere kanıtlıyor.