Kategoriler

    Geçmiş Aramalar

      Arama Önerileri

        Geçmiş Aramalar

          Mösyö Pierre Cardin, Geleceği Giydiren Adam

          28 Nisan 2021

          Tüm zamanların en iddialı ve yenilikçi koleksiyonlarıyla dünyada ilgiliyle karşılanan Pierre Cardin, 29 Kasım 2020’de aramızdan ayrıldı. 

          “Ben, modanın bir ayrıcalık olarak kalmasını istemiyordum.” diyerek herkesin ulaşabileceği yenilikçi bir dünyanın kapılarını aralayan ve 98 yıllık yaşamı boyunca kendine özgü stili ve modern iş zekâsı ile devrim yaratan bu efsane ismin, moda dünyasına damgasını vuran 3 önemli özelliğine gelin birlikte bakalım.

          Hazır Giyimi İnşa Etti
          Hazır Giyimi İnşa Etti

          Pierre Cardin’in moda tarihinin akışını değiştiren en büyük sezgisi, 1959 yılında Paris’teki Printemps mağazasında her gün giyilmek üzere tasarlanmış, şık ve seri üretim kıyafetlerden oluşan bir koleksiyon göstermekti. Fikri o kadar devrimciydi ki Chambre Syndacale de la Couture(Dikiş Sendikası Odası) onu sınır dışı etmeye karar verdi. 

          Ancak üç yıl sonra Cardin bu odaya başkan olarak atandı ve daha sonraki yıllarda hazır giyim konusunda Pierre Cardin bu konuyu şöyle açıklayacaktı: ''Kitlesel dönüşüme çok inandım. Hazır giyim sayesinde bugün buradayım. Sokaklara inmek için altın salonlardan çıkmak utanılacak bir şey değildi.''

          İlk Erkek Koleksiyonunu Podyuma Getirdi
          İlk Erkek Koleksiyonunu Podyuma Getirdi

          1960 yılında Pierre Cardin, Paris’teki üniversitelerden 250 erkek öğrenciyi ilk erkek hazır giyim koleksiyonu olan Cylindre ile podyuma çıkararak moda dünyasında çığır açtı. Dar kesim takımlar, mandalina yakalar, geometrik omuzlar, yüksek kol ve delikli fit ceketler ile dönemin efsane müzik grupları Beatles’tan Rolling Stones’a kadar herkesin beğenisini kazanan Pierre Cardin, özellikle Beatles için hazırladığı ikonik sahne kostümleriyle erkek giyiminde ne kadar iddialı olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

          Heterojen Bir İmparatorluk İnşa Etti
          Heterojen Bir İmparatorluk İnşa Etti

          1950’lerden itibaren sınırları Avrupa’yı aşan bir moda imparatorluğu kuran Pierre Cardin, 1957 yılında Japonya ile ilk kez ticari ilişki kuran kişi oldu ve iki yıl sonra Japonya’da bir Haute Couture (Kişiye özel lüks dikiş) mağazası açtı. 1978 yılında ise Asya pazarında çok önemli bir yer tutacak etkinlik olan Çin Seddi’nde geçiş töreni yaptı. Modayı sadece giyimle sınırlamayıp aksesuar, parfüm, mobilya ve restoran gibi alanları da kendi tarzıyla buluşturan Pierre Cardin, bugün otoritelerce belirlenen yeryüzünün en iyi bilinen 5 Fransız modacısından biri haline geldi.